Dagen skriver om baptistförsamlingar som lämnar.

Tidningen Dagen hade i fredags en artikel om baptistförsamlingar som lämnar Baptistsamfundet och Gemensam Framtid. Det refereras till vårt nätverk ett antal gånger. Här kan du läsa artikeln(klippt ur Dagen):

”Oron över Gemensam framtid är obefogad”

Flera baptistförsamlingar säger nej till nya samfundet men Karin Wiborn är optimist

Flera församlingar lämnar Svenska baptistsamfundet och kommer inte att gå in i det nybildade samfundet Gemensam framtid. Därmed har åtta församlingar hittills lämnat Baptistsamfundet och det kan bli fler.

– Det är en stor sorg att de väljer att göra så. Men jag är inte överraskad utan har vetat vilka församlingar det gäller, säger missionsföreståndare Karin Wiborn.

Det handlar om Köpings baptistförsamling, som varit dubbelansluten och valt att tillhöra Evangeliska frikyrkan, Frykeruds baptistförsamling och Vänersborgs baptistförsamling.

– Köping känner sig mer hemma i EFK och det respekterar jag. I Vänersborg har jag varit med i samtalen, det är en församling som kommit med många fräscha initiativ. Så det känns mycket tråkigt, säger hon.

Två självständiga
Två av församlingarna – Frykerud och Vänersborg – har dock valt att inte gå med i något samfund utan stå helt självständiga, vilket Karin Wiborn tycker är fel:

– Att församlingar ställer sig helt utanför samfundsgemenskapen är inte bra. Därmed lägger församlingsledningarna ett stort ansvar på sig själva och församlingen, menar hon.

Skälen till att flera församlingar väljer att gå ur Baptistsamfundet och stå fria hellre än att gå med i Gemensam framtid, är flera. Dit hör en annan bibelsyn och uppfattningen att självständigheten annars går förlorad.

En annan viktig anledning är enligt Karin Wiborn beslutet att låta församlingarna själva bestämma om de vill viga homosexuella.

– Men oron att församlingarna kommer att mista sin rätt att själva besluta om de går med i Gemensam framtid är obefogad, anser hon. Den nya kyrkan är väldigt kongregationalistisk. Precis som Baptistsamfundet alltid varit.

Men vad ska de församlingar göra som inte känner igen sig i Baptistsamfundet och inte vill tillhöra Gemensam framtid?
– Jag tycker att det bästa vore att de står kvar och är med och påverkar i den nya kyrkan. Om de sedan inte blir nöjda finns självklart möjligheten kvar att gå ur i ett senare skede, säger Karin Wiborn.

Hon menar att det är viktigt att samtala om vad olika alternativ innebär men tycker att processen skapar konflikter inom många församlingar.

– I en del församlingar finns personer som är väldigt drivande men deras linje är inte församlingens gemensamma uppfattning. Och det leder till onödiga konflikter, menar hon.

Diskussion pågår
I många baptistförsamlingar pågår diskussionen. En är Tabernaklet i Göteborg, en av de största baptistförsamlingarna i landet, som inte bestämt hur de ska göra.

– Tabernaklet är en jättefin församling med en otroligt spännande verksamhet och positiv utveckling. I övrigt vill jag inte kommentera det.

Vid senaste årsskiftet hade Baptistsamfundet 17 411 medlemmar i 207 församlingar. Är fler församlingar på gång att lämna Baptistsamfundet?– – I många församlingar är en process igång men hur många det rör sig om vet jag inte. Jag vet säkert två församlingar där samtal pågår.

Och hur många församlingar har lämnat Baptistsamfundet?
– Åtta, svarar hon.

Är det en turbulent tid just nu?
– Nej, det tycker jag inte. Det var mer turbulens i våras innan årskonferensen och bildarmötet då många församlingar var oroliga för alla förändringar. Just nu är det ganska lugnt. Men om det är lugnet före stormen eller efter stormen återstår att se, säger Karin Wiborn.

Gemensam framtid
Gemensam framtid är ett nytt trossamfund som bildades i juni i år.
Bildarsamfund är Metodistkyrkan, Svenska baptistsamfundet och Svenska missionskyrkan.
Än är Gemensam framtid inte registrerat som trossamfund, exakt när det sker är inte klart.
Fram till dess är en del församlingar i en process där de ska bestämma om de vill tillhöra det nya samfundet eller inte.
Totalt finns cirka 900 församlingar i de tre bildarsamfunden.

Thomas Manfredh

Slut på artikeln. Thomas Manfred är för tydlighetens skull reporter på Dagen och har ingen delaktighet i vårt nätverk .

Admin

Det här inlägget postades i Baptism, Ekumenik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.